Kontakt ADventureHomesSøgHjem DanskEnglishSvenskGreek
Nästan som köp i Sv.

  

Det är lätt att köpa bostad i Grekland
Som EU medborgare kan du utan restriktioner köpa en fastighet lika lätt som i Sverige


1. Val av fastighet

 Önskningar och behov hänger i hop och bestämmer vad fastigheten skall användas till:

- skall det vara en privatbostad eller ett investeringsobjekt som du har för mål att hyra ut?
- vilken tid på året skall du vara i Grekland,på vintern eller sommaren?
- är det ett sommarhus eller har du för avsikt att flytta ner så småningom?
- är utsikten det viktigaste eller är kanske stranden eller är det stadsmiljön du är ute efter?
- vilken storlek skall det vara, skall hela familjen med gäster få plats eller skall det vara ditt egna krypin?
- vad får huset kosta finns det några prisramar?


När du övervägt dessa frågorna och kommit fram till vad du är ute efter är det enklare för oss att hitta ett objekt som får dig att känna dig mer än nöjd med din investering av sommarhus eller  uthyrningsobjekt.

 

2. Kontakta ADventureHomes i god tid

Låt oss träffas och diskutera dina önskningar och behov. Genom detta kan vi öka möjligeheterna för att vi skall finna din drömbostad. Vill du ha rekomendationer av  vilken ö som skulle passa dina behov har du kommit helt rätt.

Alla våra fastighetsobjekt är nybyggda eller byggprojekt på väg att byggas. Genom att få in dina önkemmål kan du vara med och formge ,inreda och välja detaljer till bostaden.

Vi hjälper till med  att ordna resan ner till Gekland för att titta på objekten .Vi gör detta för att köpet skall bli så tidseffektivt som möjligt,så du redan till sommaren kan fira din semester i ditt nya drömhus, då gäller det att vara ute i god tid!

 

3. När du kommer till Grekland

Den grekiska byggfirmans konsulent möter dig på flygplatsen eller på ditt hotell. Denne tar sedan med dig runt och visar de objekt  och tomter som du valt ut. Har du inget bestämt kan denne visa dig ett par stycken som passar dina behov och önskemål. Visningen tar mellan ½-1 dag, lyckas du inte finna ditt hus under dagen fortsätter vi tills du finner det. Konsulenten är lokalt anknuten och känner till området och kan guida dig runt i områderna. Alla våra partners pratar engelska, skulle du ha problem med språket kan vi alltid erbjuda skandinavisk språkhjälp/tolk på plats. Informera oss om det innan visningsresan. 

 

4. Reservera ditt objekt

När du funnit vad du söker skall du snarast reservera tomten eller huset. I samband med detta inrättas köpavtalet med den Grekiska byggfirman. Du får reservera objekten i upp till 14 dagar, och under tiden kan du ordna med finansieringen av köpet.

 

5. Advokat,fullmakt och kontaktperson

Det är obligatoriskt att nyttja en advokat när man köper fast egendom i Grekland. Vi rekomenderar gärna en eller om du vill ordna en på egen hand. Det är en god idé att ge advokaten en fullmakt så att denne kan agera när du inte är på plats för att klara upp alla formaliteter.I och med det slipper du att sätta dig in i byråkratin, och att resa till Grekland varje gång ett papper skall undertecknas. Advokaten ordnar ett grekiskt skattenummer (AFM) som är nödvändigt att besitta när man äger en fastighet. Advokaten hjälper dig att öppna ett bankkonto för att överföring av pengar mellan dig och byggfirman skall gå smidigt genom hela processen.  Alla beslut  och utbetalningar måste dock godkännas av dig innan de genomförs. detta ordnas normalt via mail  eller korrespondens.


Fullmakten ordnas på plats i samband med en notarie (pris €50), eller hemmifrån vi hjälper naturligtvis till  om du skulle vilja det.
Den grekiska byggfirmans konsult som du vid detta laget känner  kommer att vara din kontaktperson under hela processen, dennes arbete är att  hålla ett öga på bygget och uppdatera dig med information via mail och med fotografier på bygget. Utöver den kontakten kan du vända dig till oss hemma i Sverige.

 

6. Omkostnader

Utöver köpesumman skall du räkna med drygt 10 % för övriga omkostander så som advokat, notarie och köpskatt.

 

7.  Första deponeringen på 10%

Inom 14 dagar efter att reservationen har blivit gjord skall du betala 10% av husköpet hos ADventureHomes. Nu är din tomt eller fastighet säkrad och arbete att få lagfart sätts nu i gång. Skulle det mot all förmodan misslyckas med köpet återbetalas naturligtvis beloppet snarast.

 

8. Andra deponeringen på 30%

Inom 4-6 veckor deponerar du ytterligare 30 % av köpesumman genom överföring till ditt grekiska bankkonto. När alla formaliteter är gjorda och tomten är överskriven på dig. överförs pengar till säljaren (byggfirman). Utöver detta deponerar du även 10% av köpesumma som ska täcka de ovanämda omkostnader (advokat, notarie, köpskatt).

 

9. Tomten skrivs över på dig

När överskrivelsen är klar  och underskriven av advokaten samt synad av notarien förs pappren till det lokala landregistret, och tomten registeras som din. När du mottagit beviset och alla byggnadslov och ritnngar är klara ger du advokaten tillåtelse att föra över 30% av deponeringen till byggfirman som du ingått avtalet med.   

 

10. Tredje deponeringen på 30%, 
och bygget går i gång

Du deponerar nästa 30% av köpesumman till din grekiska bankkonto. När byggnadens betongkonstruktion är utfört ger du advokaten besked att betala de deponerade 30% till byggfirman.

Denna processen tar normalt  2-3 månader. 

 

11.  Den fjärde deponeringen på 20%

Nu är det dags att sätta in ytterligare 20 % av köpesumman på det grekiska bankkontot.Du ger besked om utbetalning först när interiörerna och målning av bygget är klart.

Normalt den processen varar mellan 2-3 månaden.

 

12. Du får nyckeln

När  fastigheten står klar  får du eller advokaten nyckeln och du betalar de sista 10 % av köpesumman.

 

Proceduren kan variera

Ovanstående procedur är en beskriving över hur köpprocessen normal fungerar. Det kan dock variera  beroende vilket område, vilka byggfirmor och partners  vi har på plats. Även vilka attribut du valt att inreda ditt hus med.

Vi förbehåller oss för ändringar och justeringar  tidsangivelserna skall också tas med en nypa salt. Den grekiska byråkratin kan ibland försvåra processen. Det är ju trots allt Grekland.
Det sker stora förändringar till det bättre inom byggnads entreprenadsbranschen och ADventureHomes partners gör allt för att  det skall gå så smidigt som möjligt.

 Skulle du vilja ta ett banklån i Grekland sätter du fastigheten som säkerhet och banken ordnar så att avbetallningar blir betalda i relation till fortskridningen  av bygget.
 
Läs också om:

Garanti & Försäkringar

Möblering & Inredning