ADventureHomes.dk
 

Mat och dryck

- Det grekiska köket

 

I Grekland blir folk äldre än i skandinavien, vilket sägs bero på deras sunda, ekologiska och naturliga kost, som framställs som på på den gamla goda tiden..


Om det är myt eller verklighet kan man diskutera. Faktum är att folk, särskilt på öarna, har en högre medellivslängd än övriga Europa. Här produceras maten på gammaldags manér utan tillsatser av kemiska ämnen.

Det grekiska köket har ändrat sig ytterst lite genom tiderna och grundar sin kokkonst så långt tillbaka som till den bysantinska tiden. Genom århundradena har köket blivit influerat av turkisk mat och mat från mellanösten som i sin tur i hög grad blivit inspirerade av det bysantinska köket. Grekisk mat är en del av deras livsstil och grekerna lägger stor vikt vid färska råvaror så som tomater, färsk fisk direkt från hamnen, örter och grönsaker från den egna trädgården och citroner från lunden på bakgården.

Bor man på en ö  är fisk är väldigt populärt. En grekisk måltid börjas alltid med en mezé som är en eller flera smårätter. Därefter serveras huvudrätten  oftast bestående av fisk eller kött med sallad och bröd i tillbehör. Vill man kan man fortsätta att äta fler smårätter. Fetaost äts som mezé eller i sallader eller i piroger (tiropita). Bakverk äts oftast en stund efter måltiden och aldrig vid middagsbordet. Däremot avslutar man hellre med en kopp starkt sött kaffe gjort på grekiskt manér.

Det traditionella grekiska köket är således inte uppdelat i förrätt hvudrätt och efterrätt,dessert,det sistanämda är en helt ny gren av det grekiska köket.Det grekiska köket har många traditioner och mycket av den mat som äts i dag särskilt på öarna är den samma som ätits genom flera epoker.

Det grekiska köket är Europas äldsta och känneteckas av enkelhet och färska råvaror så som aubergine, citron, fetaost, nyfångad fisk, paprika, tomat, vilda örter och yogurt, sist men inte minst olivolja. Dessa är de typska ingredienserna man finner i det grekiska köket.

 Karaktärisktiskt är soppan avgolemono med citron och ägg. Fisk och kött grillas ofta och äts med färska stänk av citron. En annan rätt som är värd att nämna är moussaka och andra gratänger med grönsaker som huvud ingredienser. Piroger gjorda av filodeg med diverse innehåll att rekommendera  för den som vill smaka på Grekland.

En mezé-måltid innehåller många smårätter av bland annat vinbladdolmar  med ris- eller köttfärsfyllning (dolmades), taramosalata en röra gjord på fiskrom, sardeller, tzatziki, keftedes (små köttfärsbiffar) mm. Åttaarmad Bläckfisk chtapodi, eller varför inte testa den fylld eller med vad köksmästaren kan erbjuda. Scampi eller kalamari, med pressad cition serveres som huvdudrätt. Som dessert kan en söt baklava vara till sin rätt eller varför inte testa ett för oss turister ett okänt bakverk med mandlar och honung.

Med tanke på den interaktion grekerna och turkarna har haft med varandra finns vittnesbörden även i maten då man kan finna rätterna nästan identiska ..men bara nästan   

 

Njut av det många grekiska vinerna

Sedan den klassiska perioden har man odlat vin på bergssluttningarna i hela Grekland. Detta gav influenser till resterande medlhavsländerna och en vinodlarkultur slog rot. 

Många hävdar att retzina är det bästa man kan komma grekiskt vinmen ack så fel man kan ha. I Grekland finns det lika många viner som det finns smaker och en stor variation på halv torra torra och fylliga viner att tillgå.

Njut av ett kylt halvtorrt vin på terassen i sommarvärmen eller ett rött fylligt till det grillade på kvällskvisten.

Pröva vin från grekernas egna odlingar med egna blandingar och särpräglade smaker. För vinkännare kan man få lokalt producerade kvalitetsviner till riktigt bra priser.

Många av de lyckade vinerna har på senare tid börjat exporteras till skandinavien  så det finns goda chanser till att börja tjuvstarta och kanske fina det som blir din favorit. Men för all del sluta inte pröva det kommer fler favoriter,de kanjust nu stå runt knuten.

 
Fem stora producenter står för halvdelen av produktionen av allt grekiskt vin  Kourtakis, Cambas, Boutari, Tsantali och Achaia-Clauss med det mest sålda vinet, Demestica. 
Originaltappade söta viner är märkta med en blå banderoll på flaskhalsen medan en röd kännetecknar ett torrt vin.

Beteckningen Kava används till de bästa vinen med lång fatlagring. I Makeonien kommer de röda vinet från området Nausssa. I Gomenissa finns den populära druvan xynomavro. Slutprodukten påminner om Côtes de Meliton i och den tillverkas också i fransk stil. Man framställer rödvinet Rapsani vid foten av berget Olympos. Peloponessos står för den största  framställningen av det röda vinet  Nemea.Det mest välrenomerade vitvinet kommer från området kring Patras likaså gör det mörka portvinsaktiga Mavrodaphne som området är mest känt för. Det söta muscat vinet från Samos är sålt över hela världen.

Grekernas egen komsumption av vin ligger på 32 liter per person  och den mest konsumerade sorten är kådvinet retsina. Den framställs  särkillt i områderna kring Aten  och man kan också finna den som rosévin och kallas då Kokkineli.  

 

Massor av olivolja med bra kvalité 
och nästan helt syrefritt

Olivoljan är den mest kända oljan i hela medelhavet och orden oliv och olja har grekisk härkomst. Den finaste kvalitet på olivolja är jungfruoljan och fås vid kallpressningen  av olivfrukten. Den innehåller 1% fri oljesyra. Normalt tas kärnorna bort före pressningen  sedan pressas oliven först med ett ganska lågt tryck, under andra pressning tillför man högre tryck och till den sista pressningen tillsätter man värme. Av den tredje pressningen av oliven utvinns oljan som har sämst kvalitet ,den används ofta till tvålproduktion  m.m. 

 

Vill du pröva din kulinariska färdigheter kan du få hjälp av följande matsiter.

 Lycka till!!

http://www.gourmed.com

 

 

............ för att förgylla din tillställning ytterliagare

varför inte testa et glas ouzo till mezé-tallriken

 

Ouzo (Ούζο)

är en grekisk spritdryck. Ouzo är en starksprit med anissmak, och finns med 38%, 40%, 42% och 49% alkohol. Ouzon med 49% alkohol är svår att finna utanför Plomari. Ouzo dricks ofta utblandad med vatten och får då sin typiska mjölkaktigt ljusa transparenta färg. 

 

Ozouns historia är oklar men många menar att den har existerat sedan antiken. En släkting till ouzon är rakin som man vet fanns redan under den byzantinska epoken och senare i ottomanska riket.
Namnet raki används fortfarande av  turkar och arbaber  deras raki dricks dock i högre glas och påminner i högsta grad om ouzo.
Den moderna ouzo produktionen startade när Grekland hade blivit självständigt på 1800 talet. De första produktionscentren för ouzo var ön Lesbos  och i dag fortsätter man brännvins produktionen och produktionen anses vara väldigt framgångsrik. En av de största producenterna Barbayiannis (Βαρβαγιάννης), som håller till på den sydliga sidan av ön. 1932 utvecklade man metoden för att framställa och destillera ouzo och koppar kedjor kom in i bilden i dag är det det enda riktiga sättet att framställa denna ädla dryck på. 

 

Välkommen till Grekland!