Kontakta ADventureHomesSökHem DanskEnglishSvenskGreek
Bostad i Grekland

 

Medelhavet är trots allt i en klass för sig...

Kreta just nu

Vissa skandinaver älskar det svenska klimatet andra hatar det, men oavsett, så är medelhavet en klass för sig.
När regnet öser ner i Sverige kan det vara en befrielse att sitta i på sin terass någon helt annanstans och se solen gå ner vid horisonten och färga himlen rosa. I nästa stund vänder man på huvudet  och man se de fantastiska berglandskapens skuggor majestetiskt torna upp sig som kulisser i ditt alledes egna skådespel.

  

Kreta är något utöver det vanliga

Kreta ligger mitt i medelhavet lika nära Afrika som Europa, detta medför att Kreta har en behaglig temperatur året om.

Pröva själv att följa i vintertempraturen och du kommer att bli facinerad. På sommaren kan det bli väldigt varmt och om du skall köpa bostad  i Grekland för att tillbringa tid i under juli månad är Lesbos eller Korfu att överväga. Men för vinter bruk är Kreta den ön som hamnar i toppen för svenskarna.
 

En "uppfriskningskurs" i klimatkunskap ...

Grekland ligger i det tempererade klimatbältet på gränsen till det subtropiska. Medelhavsklimatet är dominerande i det sydligare delarna av landet och på öarna. Detta medför stora variationer i temperatur och nederbördsmängder, just på grund av de regionala typografska förhållandena som landet har att erbjuda. Kusterna och de lågt liggande delarna av Grekland har långa, varma och torra somrar samt milda vintrar med väldigt lite nederbörd. Bergsområderna med löv-och barrskogar har ett tempererat behagligt klimat. Aten har en medeltemperatur som ligger på 17,9 °C och i tillägg ett lågt årligt nederbörd på 407 mm. Den varmaste månaden är juli då genomsnittstempraturen ligger på 28,8°C. Den kallaste perioden infinner sig  i januari med 8,6 °C.

Om sommaren kan man känna den varma livas-vinden från Sahara som gör att temperaturerna åker upp emot 40 °C, i sydligare delarna av Grekland.  Meltemi-vinden kallas den som för in kyligare luft från nord. Sommartemperaturen i arkipelagen är normalt något lägre då det råder blåsigare förhållanden i det Egeiska havet.

Kuststäderna i väst med lägre buskar och träd råkar ut för mer lågtryck och och fuktiga atlanthavsskyfall som förorskakar vinter regn i den Joniska övärlden och årsnerderbörden är dubbelt så stor som på fastlandet. Kretas sydliga kustlinje har ett subtropiskt klimat.  

 I teorin och i praktiken:
-Grekland har ett fantastiskt klimat som gör dig glad.